פרשת השבוע  הדפס

פרשת השבוע - 12.12.2007

דו"ח המודיעין האמריקאי על תוכנית הגרעין האיראני, אשר פורסם בשבוע שעבר, ממשיך להכות גלים. עלולות להיות לו השלכות שליליות על היכולת לגייס את מדינות העולם לסנקציות כנגד איראן. הדו"ח לקוי מבחינה מקצועית ויש בו סתירות פנימיות רבות. למרות זאת, מסקנתו היא שהחל מבעוד שנתיים יהיה לאיראן מספיק אורניום מועשר כדי לבנות פצצה גרעינית.
 
אני מביא לעיונך תרגום לעברית של מאמר העוסק בנושא זה, שפרסמתי בעיתון "בוסטון גלוב" וב"הראלד טריביון".
                                                                   שבת שלום,

                                                                                 אפרים סנה

 
קושיות הגרעין האיראני – "בוסטון גלוב", 11/12/07

במשך 15 שנה, בתפקידי הממשלתים והפרלמנטרים השונים עקבתי מקרוב אחר תוכנית הגרעין של איראן. עשיתי כן כיוון שראיתי בה סכנה לעולם וסכנה קיומית לארצי.
 
אני מודה כי שראיתי את הכותרת של הערכת המודיעין האמריקאית: "איראן עצרה את מאמץ ההתחמשות הגרעינית ב-2003" – נדהמתי. לאחר קריאה יסודית של החלקים הגלויים של דו"ח מודיעיני זה, אני מבקש להציג שלוש שאלות לכותביו, אותם איני מכיר אך אני מכבד.
 
אתם כותבים: "איראן חידשה במוצהר את העשרת האורניום בצנטריפוגות בינואר 2006, למרות המשך עצירת תוכנית הנשק הגרעיני. איראן השיגה התקדמות משמעותית בשנת 2007 כאשר התקינה צנטריפוגות בנתנז". וכן: "רשויות איראניות ממשיכות לפתח מגוון של יכולות טכנולוגיות שניתנות ליישום בייצור נשק גרעיני, אם כך יוחלט".
 
אם נמשכת העשרת האורניום ונמשך פיתוח טכנולוגיות לנשק גרעיני, - מה בדיוק הופסק בסתיו 2003?
 
שני מרכיבים עיקריים נחוצים לייצור פצצה גרעינית: חומר בקיע (אורניום או פלוטוניום) ומנגנון פיצוץ מיוחד. ייצור החומר הבקיע מחייב תשתית תעשייתית גדולה, הניתנת בקלות לזיהוי מהאוויר, כדוגמת זו המצויה בנתנז. לפתח ולייצר את מנגנון הנפץ מספיק מפעל קטן, שאינו שונה במימדיו ובצורתו מכל מעבדה תמימה. זה מה שנקרא "קבוצת הנשק". רק פירוקה המוחלט של "קבוצת הנשק" יכול להחשב כ"עצירת ההתחמשות הגרעינית". היכולים אתם לומר בביטחון כי מעבדה כזו אינה קיימת בשום מקום באיראן? האם הכיסוי המודיעיני שלכם את איראן הוא כה מוחלט וכה חודרני עד שיצדיק מסקנה כזו?
 
הדו"ח אומר: "אנו מעריכים בביטחון רב כי לאיראן יש היכולת המדעית, הטכנולוגית והתעשייתית לייצר בסופו של דבר נשק גרעיני אם היא מחליטה לעשות זאת". אבל, אתם גם כותבים כי: "...איננו יודעים האם איראן מתכוונת כעת לפתח נשק גרעיני".  "אין לנו מספיק מודיעין כדי לשפוט בביטחון אם טהראן רוצה להתמיד בעצירה".
 
אם אין לכם מספיק ידיעה על כוונות המשטר בטהראן, וזה מובן, איך אתם יודעים, או איך תדעו, שהחלטה לייצר נשק גרעיני לא הוחלטה או שאינה כבר מיושמת?
 
אתם כותבים: "כמות גוברת של ידיעות מודיעין מצביעה על כך שאיראן עסקה בפעילות חשאית של העשרת אורניום, אבל אנו קובעים כי אפשרי שזו נעצרה בתגובה לעצירה (של פיתוח הנשק) בסתיו 2003, וכי אפשרי שמאמצים אלה לא חודשו לפחות עד מחצית 2007".
אתם אומרים "אפשרי". אבל קביעתכם שטהראן "לא חידשה את תוכנית הנשק הגרעיני, נכון למחצית 2007" יכולה להתבסס רק על ההנחה שבשום מקום באיראן אין כיום פרוייקט גרעיני חשאי. אתם באמת בטוחים בזה?
 
לפי הערכת המודיעין האמריקאי "מתי שהוא במסגרת הזמן שבין 2010 ו-2015" לאיראן יהיה מספיק אורניום מועשר כדי לבנות פצצה גרעינית. הטילים הבליסטים המסוגלים לשאת פצצה כזו לישראל, לארצות המפרץ ואף לאירופה, כבר מבצעיים.
 
איננו יכולים להמתין לתשובות לשאלותי. הערכת המודיעין שלכם תפחית את סבירות הפעלתן של סנקציות בינלאומיות על איראן. אנחנו הישראלים נצטרך לסמוך על עצמנו.

 


12/21/2007

http://www.sneh.org.il/
ד``ר אפרים סנה