את "פרשת השבוע" הזו איני מקדיש לביקורי שרון ואבו-מאזן בארצות-הברית, גם לא לנאום הרהב של נסראללה, מזכ"ל החיזבאללה בלבנון. יש בקרבנו תופעות מזעזעות ומקוממות האוכלות בחברה שלנו ומדרדרות את דמותה לשפל המדרגה.
בסוף השבוע האחרון התפרסם דבר האונס הקבוצתי האכזרי שביצעה במשך חצי שנה חבורת נערים בצפון הארץ בילדה בת 13. על-פי נתונים רשמיים יש עליה של מאות אחוזים בשנים האחרונות במקרי התקיפה המינית, כמו גם במקרי התעללות בילדים, אף היא תופעה בהמית ואלימה.
מה צריכה החברה לעשות כדי להתגונן בפני הגל המסוכן הזה? קודם כל להחמיר בענישה. מידת חומרת העונש המוטל על פשע, לא רק מרתיעה, היא גם מסמלת את יחס החברה לפשע. פשע שהעונש עליו קל - סימן הוא שאין החברה מתייחסת אליו בחומרה.
הקלות הבלתי נסבלת של העונשים שמטילה מערכת המשפט על אנסים לסוגיהם, היא המעודדת את הפשיעה הזו. זה המסר השלילי שמשדרים לציבור שופטי ישראל. להלן כמה נתונים: 50% ממשפטי האונס נגמרים בעסקת טיעון. העונש הממוצע על אינוס בכוח ובאיומים בשנים 2003-2001 היה פחות משש שנים. העונש הקבוע בחוק - 16 שנות מאסר. העונש הממוצע על אונס קטינים וחסרי ישע בשנים 2003-2001 היה פחות מחמש שנים. העונש הקבוע בחוק - 20 שנות מאסר.
השופטים לא ממצים איפוא את הדין עם הפושעים אלא מרחמים עליהם במקום על הקורבנות. דוגמה מקוממת מהחודש האחרון: חייל שאנס את בת דודתו בת ה-11 עד מלאת לה 13 שנים, נדון לשישה חודשי עבודות שירות. השופטים התחשבו לדבריהם בתסקיר של פסיכולוג שקבע בין השאר כי "החשש ממאסר בפועל מקשה על החייל להרדם בלילות" וכי "טראומת המאסר עלולה לגרום לו למחשבות אבדניות". מחמת כבוד בית המשפט לא אוסיף על כך דבר.
בעבר היו העונשים קלים עוד יותר, ו-38% מהמורשעים לא ישבו בכלא ולו יום אחד בלבד. יזמתי אז, לפני כשמונה שנים, חקיקה שקבעה עונש מינימום לאנסים, שלא יפחת ממחצית העונש הקבוע בחוק. על חודו של קול גברה על הצעתי שלי הצעה "רכה" יותר, של ח"כ יעל דיין, שקבעה את עונש המינימום על רבע מהעונש הקבוע בחוק ושהשאירה לשופטים פתח להקלה נוספת בעונש. התגברות הפשיעה המינית, על תופעותיה המחליאות, מחייבות את הכנסת לומר את דברה, ולשדר מסר לציבור בדמות החמרת ענישת המינימום, והעלאתה למחצית העונש הקבוע בחוק, כאשר דרשתי בשעתו. אגיש זאת כהצעה עוד במושב הקיץ של הכנסת. במקורותינו נאמר: "המרחם על אכזרים, מתאכזר אל רחמנים".
שבת שלום,
אפרים סנה