המאבק של אלמנות צה"ל: תנאים כמו לאלמנות הטייסים

במסיבת עיתונאים מיוחדת הודיעו חברות ארגון אלמנות ויתומי צה"ל על כוונתם לצאת למאבק שיכלול, בין השאר, משמרות מחאה והפגנות. ח"כ סנה: "אסור שיהיה הבדל בין דם לדם"
ורד לוביץ'

חברות ארגון אלמנות ויתומי צה"ל הודיעו במסיבת עיתונאים שקיימו הבוקר (יום ב') על יציאה למאבק ציבורי בדרישה להשוואת זכויותיהן של אלמנות צה"ל שבני זוגן נפלו במהלך שירות מילואים, לאלה של אלמנות טייסי המילואים ואנשי צוותי האוויר, שנפלו אף הם בזמן המילואים.
יושבת ראש הארגון, פנינה כהן, הודיעה כי המאבק הציבורי יכלול, בין השאר, את קיומו של טקס יום זיכרון ממלכתי נפרד בבית הקברות הצבאי בקריית שאול לחללי המילואים, משמרות מחאה מול משרד הביטחון, הפגנות וצעדות רגליות של 1,240 האלמנות מבתי הקברות הצבאיים למשרדי הממשלה.
לדברי כהן, "אם יהיה צורך גם נשבות רעב ונשרוף צמיגים. הזעם שלנו בהחלט מופנה כלפי שר הביטחון, שאול מופז, שאמר לנו שאנחנו צודקות. הוא היה הרמטכ"ל של כל החיילות ולא רק של חייל האוויר, אבל לצערי, לאחר שהוא פשט את המדים הוא כבר לא מוצא את הזמן לדבר איתנו".
כהן הסבירה כי הרקע לדרישת חברות הארגון הוא ההחלטה הסודית שקיבל צה"ל בשנת 1980, לפיה קיבלו אלמנות טייסי המילואים מאז קום המדינה מענק חד-פעמי בשיעור דמי הביטוח, כפי שהוענק אז לאלמנות אנשי קבע, החלטה שהתקבלה על ידי עזר ויצמן ז"ל שהיה אז שר הביטחון. לטענת חברי הארגון עומד מענק זה כיום על סכום של כ-300 אלף שקלים למשפחה.
יצויין עוד כי שלושה שופטי בג"ץ קבעו לפני ארבעה חודשים כי ההסדר שהונהג בחיל האוויר נגוע באפליה פסולה. עם זאת, קבעו השופטים כי לא ניתן להיענות לדרישת האלמנות, מכיוון שמדובר בסכום כסף גבוה.
 
ח"כ סנה: "אסור להבדיל בין דם לדם"
במסיבת העיתונאים השתתפו גם חברי הכנסת אפרים סנה, אהוד יתום ומודי זנדברג, שהודיעו על תמיכתם במאבק.
לטענת ח"כ סנה, "מה שנעשה זו שגיאה ערכית גדולה מאוד. אין הבדל בין שכול לשכול ואסור שיהיה הבדל בין דם לדם. את השגיאה הזו צריך לתקן. בכנסת יש קונצנזוס מלא בין חברי הכנסת, שגם חתמו על הצעת חוק לתקן את השגיאה המוסרית הזאת. הרי מדובר במשפחות שנותרו ללא מפרנס, וחובת הפיצוי היא של מדינת ישראל". על הצעת החוק המדוברת חתמו 61 חברי כנסת.
 
במסיבת העיתונאים הוצג גם סקר, שהוזמן על-ידי הארגון ונערך על-ידי מינה צמח, לפיו 91 אחוזים מהציבור בישראל סבורים כי מאבק האלמנות מוצדק. רק חמישה אחוזים מהנשאלים השיבו כי האפלייה מוצדקת, וארבעה אחוזים נוספים השיבו כי אין להם דעה בנושא.