תיאום ראשון בדרך להתנתקות 

נציגים ישראלים ופלשתינים נועדו בוושינגטון וסיכמו על הקמת ועדות לתיאום בתחומי מסחר, תחבורה, נמלים ומעברי גבול. "זו התחלה של שיתוף פעולה" 

טל שניידר, וושינגטון
7/4/2005  9:14
 

צעד חשוב בדרך לתיאום ההתנתקות: נציגים מישראל ומהרשות הפלשתינית נועדו הלילה לפגישה סגורה בוושינגטון, שבסיומה הוסכם על הקמת ועדות לתיאום היבטים אזרחיים של הנסיגה. עד כה העריכו בישראל כי הפלשתינים אינם מעוניינים בתיאום.
בפגישה, שהתקיימה במכון אספן בבירה האמריקנית, השתתפו מהצד הישראלי ח"כ אפרים סנה (עבודה), ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד והרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין-שחק. את הפלשתינים ייצגו בפגישה האחראי להתנתקות בקבינט הפלשתיני, מוחמד דחלאן, ושרת המדינה הינד חורי.
המשתתפים ביקשו מיו"ר המכון, וולטר אייזקסון, להשאירם לבד בחדר ולאחר שעתיים הם החליטו על הקמתן של ארבע ועדות תיאום - בתחומי המסחר, התחבורה, הנמלים ומעברי הגבול. במהלך הישיבה יצא דחלאן מהחדר וקיבל בטלפון את אישורו של יו"ר הרשות, אבו-מאזן.

"התחלה של שיתוף פעולה" 
אייזקסון, שהנחה את האירוע, התייחס להקמת הוועדות: "קרה פה היום דבר מדהים. חמישה אנשים הלכו וישבו במשך שעתיים. בפעם הראשונה שמדברים על הדברים הללו, הם הסכימו שהנסיגה תתואם".
ח"כ סנה ציין כי כינון הוועדות הן חדשות טובות. "שיתוף הפעולה יתחיל בהקדם. במקום שזה יהיה חד-צדדי, יש כאן התחלה של שיתוף פעולה", אמר סנה. "מתחילים לעבוד על נושאים מאוד פרקטיים עם הפלשתינים".
דניס רוס, שהיה השליח למזרח התיכון בתקופת הנשיא ביל קלינטון, העלה מחדש את האפשרות לשגר לאזור שליח מיוחד לתיאום ההתנתקות "בעיקר מפני שהשעון מתקתק והצדדים זקוקים לעזרה של צד שלישי". ח"כ סנה השיב לו הדבר מיותר בשל הרצון הפוליטי החזק של שני הצדדים. 
 
דחלאן הזהיר מפני אינתיפאדה שלישית  
לאחר הפגישה נפתח האירוע, תחת השם "בונים שיתוף פעולה, מיישמים את ההתנתקות", שאורגן על ידי מכון אספן.  המשתתפים, מרביתם אנשי עסקים ששילמו 500 דולר, זכו בין השאר לשמוע מפי המשנה לראש הממשלה שמעון פרס, סנה, איילנד, דחלאן ומזכירת המדינה לשעבר מדלן אולברייט.
השר פרס סיפר לנוכחים כי עדיין חסרים 21 מיליון דולר עבור פיצויים לבעלי החממות ברצועה וכי ישראל לא תמסור את החממות מבלי שתשולם תמורה למתנחלים. הוא ציין כי הרס החממות יביא לאובדן מקומות עבודה רבים לפלשתינים, וכי מדובר בתוצאה שאינה רצויה.
דחלאן, לעומתו, הביע חששות רבים מהיום שלאחר ההתנתקות. לדבריו, למרות הבטחות רבות, הרשות הפלשתינית לא ראתה עדיין שום סיוע כספי ממשי לתושבים. "המצב בשטחים יותר גרוע מאשר בתקופתו של ערפאת", אמר. 
מנחה הערב ניסה להוציא גם הצהרות חיוביות מדחלאן, אך השר הפלשתיני התעקש לראות את חצי הכוס הריקה. "אני לא רוצה להרוס את המסיבה. אני חייב לחזור לצד השלילי. אם הישראלים יטפלו בבעיות כפי שהם מטפלים עכשיו, אנו נגיע שוב לכאוס", אמר דחלאן, "אל תופתעו אם יום אחרי הנסיגה, שרון יחשוב שהשלים את היעד ואנחנו נגיע לאינתיפאדה שלישית. אני מקווה שלא נגיע לזה".
גורמים בסביבתו של פרס אמרו ל-NRG מעריב כי דחלאן אמר שהפלשתינים עומדים להיענות לפניית המשנה לראש הממשלה ולהתחיל בתיאום של נושאים שונים של ההתנתקות. "הוועדות הן ההצעה הישראלית, אך עדיין אין סיכום ברור שכך בדיוק זה יפעל", אמרו הגורמים , "הנושאים הדורשים תיאום ברורים הם יחסי מסחר, הקמת נמל ימי, העברת נכסים, ובכללם הבתים והעסקים, כולל חממות כעסקים חיים, שיקום הכלכלה ומעברים". 
 
הבן של אבו-מאזן: "עזרו לאבא" 
בכנס השתתף גם איש העסקים, יאסר מחמוד עבאס, בנו של יו"ר הרשות הפלשתינית. עבאס נשאל אם הוא חושש לחיי אביו וציין כי הסכנות באות והולכות, אך הן לא מונעות מאביו להמשיך ולפעול בקצב שלו. עבאס הביע את חששו כי החמאס ישיגו רוב בפרלמנט בבחירות שייערכו ביולי. "אני מאמין שהממשלה הישראלית צריכה לעזור לנשיא פלשתין לעשות משהו, כדי שהוא לא יפסיד את הבחירות", אמר.